2010. július 6., kedd

WIFI és WIFI net - WECA ÉS IEEE szabványok...

A wifi és a wifi eszköz remek találmány. A Wi-Fi-nek megfelelő eszközök nem mások, mint olyan hálózati eszközök, amelyek segítségével rádiós adatátviteli összeköttetést tudunk létrehozni. Ezek az eszközök a 2400 Mhz-es frekvencia szélességen dolgoznak, és akár 10mW-os vagy nagyobb adóteljesítménnyel. A Wi-Fi eszközök segítségével régebbi eszközöknél 11Mbps de mostanában nem ritka a 108 Mb /sec vagy az annál nagyobb sebesség (a rendszer sebessége jelentősen függ a vételi viszonyoktól persze, ha nem megfelelő a rádió jel, a rendszer automatikusan visszakapcsol kisebb hatékonyságra ill. sebességre), is el tudunk érni, ami megfelel a megszokott 10 Mbps vezetékes hálózat sebességének.

A Wi-Fi egyébként nem más, mint a WECA (Wireless Ethernet Compatibility Assocation) márkaneve, és a korábban ismert IEEE 802.11b-nek nevezett szabvány ismertebb, könnyebben megjegyezhető neve, továbbá az ilyen eszközök kompatibilitásának is jelölése. Bármelyik gyártótól is vásároljuk meg az ilyen eszközeinket, mindegyik eszköz működni fog egymással, és kompatibilis lesz.

A rádiós kapcsolatoknak két típusa van lehet. Az egyik az a ad-hoc és másik pedig a strukturált. Az Ad-hoc módban a hálózati kártyák egymással kommunikálnak közvetlenül , míg strukturált módban egy központi egység (Access point) segítségével tartják a kapcsolatot. Az ad-hoc mód előnye, hogy ha kevés a gépek száma, pl.: (max 5-10 gép) nem szükséges a központi egység beszerzése. Strukturált módban lényegesen több computer, akár 64-256 gép is kapcsolódhat egy központi egységhez. Ha több központi egységet összekötünk, lehetőségünk van roamingra is, tehát a kiépített hálózaton belül bárhol tartózkodhatunk, sőt akár mozoghatunk is, és eközben mindig on-line maradunk az Interneten.

Rádiós hálózatnál persze mindig felmerül az adatbiztonság kérdése. A Wi-Fi eszközök tartalmazzák a WEP-et ami a wireless equivalency protocol, ami egy 40 bites titkosítást jelent. Ez vezetékes hálózatoknál is megszokott biztonságot nyújt. Akinek ez nem elég és nagyobb adatvédelemre vágyik akkor, kis többletköltséggel 128 bites vagy nagyobb titkosítást is beszerezhet. A wifi tehát egy remek kis találmány, amely sok hasznos előnnyel és funkcióval rendelkezik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése