2010. július 6., kedd

Aksik és lítium akkumulátorok és azok működési elve...

Az akkumulátorok köztudottan az energiaforrásai az elektromos berendezéseknek, mint az autólámpák, laptopok és fényképezők, kamerák. Az akkumulátor egy olyan berendezés, ami az elemeknél sokkal több és hosszabb energiaforrást képes biztosítani. Az akkumulátor cikkemben először a fényképező akkumulátorokról szeretnék beszélni. A komolyabb gépekben, ugyanis az elemek helyett az akkumulátor vagy az akkumulátoros elemek, az-az az újra tölthető akkumulátoros elemek adják az energiát. Az akkumulátor típusok a következők lehetnek. Modell specifikus akkumulátor, Univerzális és újratölthető akkumulátor, vagy az egyszer használatos akkumulátorok. A modell-specifikus akkumulátorok annyit érdemes tudni, hogy sokféle méretben és alakban kaphatók és így rengeteg fényképezőtípus igényeit ki tudják elégíteni. A mai akkumulátorok körében mindig tanácsos a nagy teljesítményű akkumulátort használni. Ilyen akkumulátor a lítium-ionos akkumulátor, amely minden esetben újratölthető, a méretei speciálisak. Az akkumulátor ezen típusának a szabványos mérete az AA. Ebben a szabványosított méretben a lítium akkumulátor teljesítménye 1,6 mAh. Az akkumulátorok kezeléséről érdemes tudni, hogy nem mindegy, hogy hogyan használjuk az akkumulátorokat.

A lítium aksikkal szemben így az NiCd akkumulátort például teljesen ki kell sütni mielőtt újratöltjük, mivel ezen akkumulátornak az egyik hátrányos tulajdonsága a memória-effektus. Tehát, ha az ilyen akkumulátor nincs jól kezelve és minden egyes töltés előtt kisütve, akkor bizony hamar tönkremehet vagy csökkenhet a kapacitása. Gondoljunk csak bele, hogy a régebi mobiltelefonokba szerelt akkumulátorok, még mind ilyen típusúak voltak és hamar tönkre is ment az akkumulátoruk az össze-vissza töltések miatt. A mai mobiltelefonokba már csak lítiumos akkumulátorok vannak beépítve, amely akkumulátor bármikor újratölthető és nem kell előtte kisütni, vagyis teljesen lemeríteni. Ha sokat használunk vagy foglalkozunk akkumulátorokkal, aksikkal, akkor érdemes egy drága töltőt vennünk, ami a töltés előtt képes kisütni az akkumulátort és figyeli a túlmelegedését és a többi. Egy ilyen akkumulátor töltő azonban meghosszabíthatja könnyedén az aksink élettartamát. A gyors töltés egy remek dolog, de az egyik hátránya, hogy ez is csökkenti az akkumulátor élettartamát, ezért egy olyan töltés lenne jó, ami pl minden 3. vagy 4. aksitöltéskor a hagyományosnak mondható 14 órán keresztüli töltést tenné lehetővé a pár gyors töltés között 1/10-es árammal.

Az akkumulátorok újratöltésének a számát illetően egy NiCd akkumulátor például 500-1000-szer is újratölthető, ami nem kicsi szám. Ezzel szemben a NiMh és a Lilon akkumulátorok nem szeretik a kisütést és kevesebbszer is tölthetők újra, viszont ezen akkumulátorok rendkívül könnyűek és nincs bennük memória-effektus sem. Az akkumulátor a digitális rendszerekhez így a digitális fényképezőkhöz is kell. A gép ugyanis ekkor a működéséhez szükséges energiát az akkumulátor forrásából kapja. A legtöbb fényképezőgéphez a gyártók mindig mellékelik az annak megfelelő akkumulátort, akár csak a mobiltelefonokhoz. Itt is figyeljünk arra, hogy, h NiCd akkumulátor van a géphez akkor teljesen ki kell sütni a töltés előtt és mindig maximálisan fel kell tölteni az aksit. Az új akkumulátorokat ráadásul a gyártók által előírt formázótöltésnek kell alávetni. Ezt sose mulasszuk el, mert ezzel elveszhet az akkumulátor garanciája. Akkumulátor az autókba is kell, mivel az akkumulátor adja, az indításhoz szükséges gyújtást, valamint a fényszórók és egyéb lámpák energiaforrását. Az akkumulátor nem merül le soha, mivel azt a kocsi motorja egyfajta generátorként folyamatosan tölti. Az akkumulátor vásárlása előtt minden esetre mindig kérjük ki a szakértők véleményét, hogy mindig a megfelelő akkumulátort vegyük meg. Én végezetül megköszönném, hogy elolvastad az akkumulátor ismertetéséről szóló ismeretterjesztő cikkemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése