2010. július 6., kedd

Akkumulátorok - akkumulátor alkatrészek és töltők...

A notebook akkumulátor ma már egy igen fontos része a notebookok fejlesztésénél és teljesítmény növelésénél. A notebook akkumulátor nem csak a notebook energiaforrása egyben, de az elektronikus segítőnk is, hogy ha egy üzleti tárgyalásra megyünk, vagy akár egy zárt helyi dolgozatra az egyetemre,ahol biztosan számítanunk kell a notebook akkumulátorunkra, hogy minél tovább bírja a terhelést, s ezáltal biztosítsa a laptopunknak a működést minden egyes áramforrás nélkül. Szinte már mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen rossz érzés mikor a rossz helyen és rossz időben hagyja cserbe az embert a mobilja vagy a notebook akkumulátora a gépének. Murphy időtlen törvényeinek engedelmeskedve ez az esemény mindig akkor következik be, ahogy azt említettem. Sajnos ez tény, de be kell ismernünk, hogy a félelmetesen fejlődő elektronika mögött igen csak elmaradottak az akkumulátorok, így a notebook akkumulátorok is. Egy megfelelő notebook akkumulátor kifejlesztése persze igen bonyodalmas és nehéz feladat,de erre is megvannak a megfelelő szakemberek és mérnökök.

Ezek a szakemberek mindent elkövetnek persze, hogy innél jobban és tovább működjenek a berendezéseink, de érdekes, hogy ma majdnem akkora teljesítményű ólomtelepek látják el a számítástechnikai cuccainkat, mint a 10 -15 évvel idősebb társaik. Ez persze lehet jó és rossz pont is a notebook akkumulátor esetében. Ebből is látszik, hogy már 10 éve is igen kifinomult technika volt, s ezáltal jól biztosítva volt az első notebookok áramforrása. Az elmúlt éveken azonban félelmetes módon megnőtt az igény a notebook akkumulátor iránt és ennek köszönhetően jelentős összegeket fektettek a fejlesztésbe a gyártók és ennek lett az egyik eredménye a lítium-ion akkumulátor létrejötte is. Szinte ez magától érthető, hogy egy noteook akkumulátor fejlesztésénél a minél kisebb tömeg és a minél nagyobb energia sűrűség játssza a kulcsszerepet, hiszen akkor ennyi erővel mindenki cipelhetne maga után a nehéz ólom akkumulátorokat és nem is lenne akkora gond már akkor az energiaellátás. Na de nem ez a cél.

A cél az, hogy egy Notebook akkumulátor legyen minél kisebb, könnyebb és annál nagyobb teljesítménnyel rendelkezzen. A mai átlagos notebook akkumulátor körülbelül 1,5-2 órát bír anélkül, hogy telepet kellene cserélnünk. Ez nem kevés, de a mai ember ennél már sokkal többet is várna. Miért is ne bírhatná egy notebook akkumulátor 10-15 órát anélkül, hogy lemerülne? Mire kell tehát figyelnünk? A válasz egyszerű. Először is nem egyszerű dolog sorrendet kialakítani az egyes akkumulátor technológiák között. Minden egyes notebook akkumulátor technológiájának meg van a maga előnye,s hátránya is. Tehát sohasem árt az, hogy ha kellőképpen nagy az adott akkumulátor kapacitása. Fontos oda figyelni a notebook akkumulátor élettartamára is, amit az ad meg, hogy hányszor lehet újratölteni. Ez általában nagyon magad szám, tehát ettől nem kell általában megijednünk. Természetesen az is fontos, hogy a notebook akkumulátor ne legyen túl nagy és nehéz, ezzel is biztosítva számunkra a kényelmes hordozást és használatot. Természetesen nem úgy kell értenünk egy ilyen notebook akkumulátornál, hogy ha az van rá írva a dobozára, hogy 1000 vagy 1300-szor tölthető akkor 1001 vagy 1301 után ki is lehet dobni a kukába.

Ennek a pontos mennyiségét sok dolog befolyásolja. A notebook akkumulátor legfiatalabb generációjába a lítium-ion technológiával készült akkumulátorok tartoznak, ahogyan azt már említettem is az előbb. Itt a töltés tárolásáról a lítium-ionok gondoskodnak. A 80-as években sikerült a legelső ilyen noteook akkumulátort előállítaniuk a mérnököknek és tudósoknak. Ezek még fémes lítiumot tartalmaztak, de a mai notebook akkumulátorok már különféle vegyületeket használnak. Remélem, hogy sikerült ezzel a pár sorral hasznos információkat adnom neked a notebook akkumulátorokkal kapcsolatban. Köszönöm, hogy elolvastad, ajánld másoknak is az oldalt, hogy rátaláljanak a számukra legmegfelelőbb notebook akkumulátor egyikére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése